Nová verzia WordPress 5.0 je tu

Madviso Madviso

WordPress je najjednoduchší a najpopulárnejší spôsob, ako vytvoriť vlastnú webovú stránku alebo blog. Poháňa viac ako 32% všetkých webových stránok na internete. S poslednou aktualizáciou prichádza nový blokový editor Gutenberg. Ak ste zvedaví na najnovšie aktualizácie, čítajte ďalej.

Keď sa z krokov stanú skoky

Ak už WordPress nejakú dobu používate, potom budete vedieť, ako sa platforma časom menila. Napríklad, aktualizácia 4,9 Tipton umožnila používateľom naplánovať zmeny dizajnu v programe WordPress Customizer tak, aby mohli byť publikované v konkrétnom čase a dátume. WordPress 4.8, na druhej strane, priniesol veľa aktualizácií widgetov. Napríklad, ak ste chceli v minulosti obrázky v miniaplikáciách, museli ste ich pridať ručne. Teraz existujú tri špecializované miniaplikácie médií pre obrazové, zvukové a video súbory.

Ďalšou z obľúbených funkcií aktualizácie 4.8 bola možnosť skontrolovať najbližšie udalosti WordPress priamo z vášho ovládacieho panela, čo je užitočné, ak sa chcete začleniť do WordPress komunity. Takto vám žiadna neunikne. Tieto všetky spomenuté aktualizácie sú však len takými malými krôčikmi vpred. Veľký skok prichádza až s nástupom aktualizácie 5.0.

Dôležite WordPress zmeny
Hlavnou zmenou novej aktualizácie – “Bebo”, bude usporiadanie editora do blokov.

Aké sú hlavné zmeny?

  • Zameranie platformy smeruje k intuitívnejšej skúsenosti s budovaním webových stránok. WordPress má v súčasnosti dominantné postavenie na trhu. Jeho cieľom si toto postavenie udržať v porovnaní so vzrastajúcim hostingom na tvorbu web stránok.
  • Prináša niektoré vylepšenia aplikácie WordPress Rest API. Aplikácia pomáha vývojárom vytvárať produkty bohaté na funkcie tým, že uľahčuje odosielanie a získavanie údajov z vašich webových stránok. Táto aktualizácia znamená, že vývojári budú môcť jednoduchšie vytvárať aplikácie pomocou tejto platformy.
  • Vytváranie vlastných tém sa stáva jednoduchším. V minulosti ste potrebovali minimálne jednoduché vývojárske zručnosti na vytvorenie témy WordPress. S Gutenbergom sa tvorba tém stane oveľa dostupnejšia, hlavne vďaka blokovému zobrazeniu.
  • Nástroje na tvorbu stránok môžu stratiť určitý význam. Existuje veľa fantastických nástrojov na vytváranie stránok, ktoré môžete použiť s WordPress. Gutenberg pre nich zo začiatku nebude veľkou konkurenciou, avšak z dlhodobého hľadiska môže používateľov od nich odradiť.

Spustenie Gutenberg znamená, že sa budete musieť oboznámiť s úplne novým editačním prostredím. Ak nechcete používať Gutenberg Editor, stále budete môcť zachovať klasický editor nainštalovaním oficiálneho doplnku Classic Editor. Pozrite si hlavné zmeny nového editora priamo na oficiálnej stránke WordPress.

Zmeny v pluginoch a témach

Gutenberg prináša dôležité zmeny aj vo vašich obľúbených pluginoch a témach. Zrejme uvidíme veľa nových tém, ktoré budú navrhnuté tak, aby mohli využívať všetky nové funkcie, ktoré editor ponúka. Jednou z nich bude aj tému Twenty Nineteen, ktorá už oznámila jej zameranie na Gutenberg. Existujúce témy nie sú výnimkou. Populárne témy ako Neve a Hestia teraz prichádzajú s plnou Gutenberg kompatibilitou.

Podobne budú zmeny s niektorými vašimi obľúbenými doplnkami. Mnoho pluginov využíva priamu interakciu s WordPress editorom, či už ide o pridanie nových funkcií, alebo zahrnutie krátkych kódov. Tieto pluginy budú musieť byť kompatibilné s Gutenbergom, pokiaľ nechcú odcudziť veľkú časť svojej užívateľskej základne. O niekoľko rokov môže byť dokonca bežné nájsť doplnky, ktoré podporujú iba Gutenberg.

Ako vyťažiť z nového updatu čo najviac?

Na začiatok sa oboznámte so základmi práce s novým editorom obsahu založeným na blokoch, pretože ide o najväčšiu zmenu v aplikácii WordPress 5.0. Pravdepodobne sa cestou ku Gutenbergu postupom času budú uberať všetky pluginy a témy. Mali by ste sa na ne riadne pripraviť. Čo si myslíte o najnovšej verzii WordPress? Vnímate nový editor založený na blokoch ako výhodu, alebo radšej ostanete verný tomu klasickému?  Podeľte sa snami o váš názor v komentároch.

BLOG

Podobné články

Kontakt

Zaujali vás naše služby?

Máte otázky, záujem o úvodnú konzultáciu či cenovú ponuku? Radi vás privítame u nás v kancelárii na Leškove 8, alebo si dohodneme stretnutie online.

Prvá konzultácia je zadarmo.

Kontaktujte nás